Bahan-Bahan:
- 1 kg mee kuning
- 500 gram ayam, potong kecil
- 1 kg kerang, rebus dan ambil isi
- 300 gram udang, buang kulit
- 2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
- 10-15 biji bebola ikan (fish ball)
- 3 keping kek ikan (fish cake)
- 4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh menjadi pes pekat
- 2 keping asam gelugor
- 1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus dan lecek halus
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- (boleh digantikan dengan santan kotak)
- Bahan untuk rempah tumis:
- 1 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
- Bahan untuk kisar halus:
- 6 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai, hiris nipis
- 10 tangkai cili kering, rebus dan toskan air
- 2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut.
- Bahan untuk hiasan:
- 4 biji telur rebus, potong dua
- rebus tauge
- bawang goreng
- limau kasturi, potong dua
- taugeh
- daun bawang
- cili merah
- tauhu kering goreng
- *saya rebus udang dan letak sebagai hiasan istimewa
Cara Penyediaan:
- Panaskan air sehingga mendidih dan celur mee kuning seketika. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
- Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak kemudian tuang air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
- Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (ataupun keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkankan mee bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.
- Selamat mencuba dan selamat menjamu selera...
Selamat Mencuba
Selamat Menjamu Selera
0 comments:
Post a Comment